click sini, banyak promosi!

Selamat Datang dear!! ^_^


*******************************************************
TRIMASSS!! (terima kasih) sebab jenguk-jenguk blog kiter....

jangan segan2 add ye, untuk kiter same-same bermaklum balas... =))
*************************************************************

Thursday, August 20, 2015

FERTILITY TEST - 1 (HSG)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Assalammualaikum!!
 
Macam biasa, nk start balik berblogging agak susah lar, sbb mood dh kelaut china selatan lame sangat... tp sebab kan ak ni suke sangat membebel, so ak gagahkan jugak lar nk menaip...
 
Okeyh, hari ni ak MC atas sebab kesihatan.. so ak amik peluang ni nk share sesuatu kat korang... mane taw menda ni berguna utk korang ke.... tp pada ak, ia sangat berguna...
 
Hari ni, hari appointment utk ak pegi buat checkup HSG. mesti ade yg dh taw & ade yg xtaw ape tu HSG. Bukan sejenis makanan taw! mane taw, korang ni taw makannnn jeee... hahaha..
 

Maksud HSG adalah pemeriksaan X-ray histerosalpingografi. HSG ni merupakan satu teknik radiografi mudah, untuk pemeriksaan ruang dalaman rahim dan saluran fallopian, yang dilakukan untuk mencari sebab mengapa seseorang wanita itu sukar mengandung atau kerap mengalami keguguran.
 
Macam biasa, umo perkahwinan ak nk masuk 4 tahun dh.. masa utk honeymoon rasa nya dh habis utk kami, tiba masa utk kitorang fikirkan sapa yang akn jaga kitorang & mewarisi harta pusaka kitorang ni... (Nampak banyak harta sangat kan!) hahahah...
 
Okeyh, mesti semua nk taw, mcm mane ak leh terjebak ngan HSG ni, cite nye mcm ni... Thn lepas, ak dapat w.app dari teddy ak.. siap die snap pict klinik tu lg... Ade 1 klinik fertility kat area Puchong, kot2 ak nk pegi ke...
 
Sebab, sepanjang tahun lepas ak banyak dapat berita dari kawan2 sedara mara, adik beradik bg berita gembira yang diorang pregnant.. Of Course ak happy sbb nk sambut orang baru dalam keluarga & happy bagi pihak kawan2 n sedara mara..
 
Tapi bab ni, akan ada issue sensetif bile dibicarakan... sikit sebanyak, ak ade lar mengadu kat teddy cakap yg ak nk jugak rasa rezeki mcm tu dikurniakan utk kami.. tp kitorang taw, tu bukan atas kuasa kitorang... Yang bagus nye teddy ak ni, die kalau jalan memane, die akan tgk & bg info klinik2 utk ak search... & last year kitorang decide utk pegi TMC FERTILITY PUCHONG.
 
 
Ak terus google & kol klinik tu utk set appointment... diorang pn bg date utk kitorang buat test2.
Ade 3 peringkat test utk ak, & 1 test utk Teddy. Nampak x kat situ, perempuan yg paling banyak kene buat test berbanding lelaki.. huhuhu..
 
So, ak pn buat lar jugak.. sbb nk taw, kot2 ak ade masalah impact dr accident yg dulu ke.. sape taw kan... 3 tahun honeymoon dh cukup utk kitorang, tiba masa utk usaha jd parent pulak, andai ada rezeki...
 
Mase pegi klinik tu, doc tu bg penerangan lanjut, cite pasal procedure semua nya, so utk ak.. ak kene amik darah (waktu 1-3 hari period), check kene buat SCAN tgk keadaan peranakan kot, & last skali HSG (8-10 hari selepas period). utk teddy pulak, just check sperm je lar..
 
makanya thn lepas kitorang dh settle semua ujian tu, kecuali HSG ni.. Ujian yang lain semua menunjukkan keputusan yang +ve, xde masalah... so doc suh pegi buat HSG ni utk die advice ape yg kitorang kene buat, kalau keputusan semua normal & +ve.
 
 HSG ni, ak tangguh dekat setahun taw, sbb ak banyak dapat influence dari luar, kate buat check ni sangat sakit, ade pendarahan, x selesa & semua nya.. so ak pn x ready nk buat check ni sbb ak x ready utk tanggung sakit.. haiishh... lagi pulak, process ni x blh buat kat klinik tu, kene pegi hospital sbb kat hospital baru ade semua kelengkapan tu...
 
ak pn kol lar COLUMBIA seremban, nk set appointment, tp memanjang clash ngan date ak je... so, malas nk pk panjang ak pn biarkan jelar dlu... Ramai yang cakap, maybe Allah x beri rezeki ank, sbb Allah nk bg rezeki yang lain.. Alhamdulillah... rezeki yang Allah bg x penah putus, walaupn belom merasa rezeki anak.. Allah Maha Hebat!
 
Bln lepas, ingatkan ade dapat lar merasa sedikit kegembiraan, sbb ak lambat dtg period dekat 1 minggu, excited bkn kepalang... terus beli UPT nk check, sbb mane taw kan.. perkara ni jarang2 berlaku dalam hidup ak...
 
hampaa... result nye -ve.
 
Selang beberapa hari, ak pn period.. rase frust, rase tertekan, rasa hampa semua ade... bercampur2, ak cuba sibukkan diri ngan rutin harian, walaupn Teddy, keluarga langsung x sentuh issue2 mcm ni, tp perempuan... tiba2 terfikir pasal ank.. walaupn ak xtaw ak ready ke x.. sbb ak fikir, ak kene bg zuriat kat husband sblm umo die makin meningkat... kalau die sebaya ak, ak xkisah sangat.. kesian kat die lar... ak taw, perancangan Allah lg hebat... Insyaallah..
 
So tergerak lar hati ak, gagahkan jugak diri utk kol hospital Columbia utk buat appointment HSG tu... tp mesin diorang rosak pulak.. diorang x taw bile blh siap repair.. haiishh.. dugaan betol... terus ak kol Hospital NCI, dekat2 ngan area umah ak ni.. tnye kot2 die ade buat service utk HSG.
 
Alhamdulillah, diorang ade buat test tu... so, ak terus buat appointment utk hari ni... sbb kebetulan hari ni, hari ke 10 dari 1st period tu... terus ak w.app teddy cakap ngan die, mintak die temankan ak.. serius, ak xtaw ak nk jadikan cerita ni dlm blog, klu x mesti ak amik gambar sekitar hospital tu..
 
Teddy terlalu +ve dalam bab2 ni.. die sangat memahami kehendak ak, walaupn berkali2 die kate die x paksa & x penah timbulkan hal ni, tp ak mesti nk taw kene jugak habiskan treatment ni, kot2 ade block kat mane2 yg menyebabkan telur xkan keluar ke.. kene lar taw... kot2 masalah tu mmg dr ak ke.. kene lar siasat.. wahhh mcm CONAN sangat kann..
 
 
Doktor dh set kan appointment kol 9 pagi td & doc ade buat briefing ckit pasal HSG ni, yang diorang akn guna alat utk buka kan vagina & akan ade pendarahan ckit sbb bergesel ngan dinding Rahim.. Kat cni ak nk betulkan ckit statement sesetengah orang, yang kate HSG ni sangat sakit adalah TIDAK BENAR..
 
Maybe sesetengah doc yang buat procedure ni kot, yang buatkan patient sakit... tp sepanjang ak buat checkup ni, langsung x de rasa sakit, cuma kt ak rase sengal2 kat ari2 (mcm senggugut) waktu diorang masukkan dye utk tgk ade block x kat tube... tp sebabkan takut, ak menggigil sepanjang dlm bilik X-ray tu..
 
sampai ak cerita, ape yg ak baca + ape yg ak search dlm you tube, buat ak takut nk datang buat mendaalah ni... Tp doc & nurse kat sane ckp, kt xkan taw sampai lar kt alami sndiri.. & yes! langsung x seperti yang ak baca + tonton dalam internet.. habis je semua treatment tu, dox terangkan ckit2 & die ckp semua normal & xder block kat mane2. sepatut nye x der masalah lar dari pihak ak... tp doc tu xleh advice lbh2 sbb ak bukan patient die.. ak datang utk buat x-ray je.. ape2 pn, kene rujuk TMC balik.
 
kalau korang nk taw, mcm mane bentuk x-ray tu.. die lebih kurang mcm kat bawah ni.. tp serius ak ckp, klu korang dh ikhtiar mcm2 utk urut lar bagai, minum jamu ke, buat tu buat ni, still x berkesan, cube try check.. kalau semua normal, doc akan advice yg terbaik lar...
 
ni buka x-ray ak.. ak nye x-ray ade kat dlm kete, malas nk bangun & amik... hehehe.. tp semua normal lar.
 
So, memandang kan ak dh habis semu procedure nye, ak terus buat appointment kat TMC tu utk jumpe doc & next advice die... ak ade jugak tnye doc kat NCI tu, yg ak pegi urut, orang urut ckp Rahim jatuh lar, Rahim naik lar, tu lar ini lar... betul ke.. so doc tunjukkan x-ray tu, & die kate xder kene mengena ngan Rahim sbb Nampak semua ok, maybe ak nye pancreas kebawah sangat, ade kemungkinan teknik yg salah.. Ape2 pn, kene doc kat tmc tu yg advice.. :)
 
Insyaallah, esok ak amik half day cuti utk pegi TMC tu, ape2 ak update korang eh.. Kepada yang berniat mmg nk check tu & alami masalah yg same macam ak, ape kate korang search lar mane2 hospital yang menawarkan rawatan fertility ni... kt cuma mampu mencuba.. ALLAH jua yang menentukan.. Insyallah semoga usaha ni di redhaiNYA.
 
Tunggu ak hapdet esok eh.
 
~DAAA~
 


♥♥♥ Terima kasih kerana sudi membaca..
Jadi ape lg add lar ak jadi MEMBER korang! hehehe ♥♥♥

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sebab nk leave kan komen korang..
mmg terbaeeekkk!! ^_^ luv uolllss!

Help me for ONE CLICK.. ~,^